BLOG

#2 EEN LEVEN LANG LEREN; MAAR MET VALLEN EN OPSTAAN OPVOEDEN

Twee jaar terug ben ik met mijn gezin vanuit het centrum van Amsterdam naar het pittoreske Luzern in Zwitserland verhuisd. Sindsdien ben ik hoofdverantwoordelijk voor de ontwikkeling van mijn zoon Julius en dochter Alexia; huisvader dus. Met terugwerkende kracht verbaas ik mijzelf over mijn leven als prille vader in Amsterdam die koste wat kost carrière moest maken.

Nog geen jaar na de geboorte van mijn zoon ben ik begonnen met een Executive Master in Finance. Anderhalf jaar later, veel stress en gemiste speeluurtjes verder heb ik het papiertje op zak . . . “with distinction”! Alles om mijn eigen marktwaarde te vergroten. Om mij heen zie ik allemaal vaders die overuren draaien en continue workshops en cursussen aan het volgen zijn; een leven lang leren. Ik kende niet één vader die het anders deed.

Echter, voor de belangrijkste baan van mijn leven: mijn zoon opvoeden; was het nooit in mij opgekomen kennis te vergaren, een boek te lezen of een workshop te volgen. Een combinatie van afkijken bij mijn eigen opvoeding, vallen en opstaan en het wiel opnieuw uitvinden lijkt de meest vanzelfsprekende aanpak. Een workshop had ik echt niet nodig.

Uit het niets krijgt mijn vrouw dan een aanbod dat we echt niet kunnen weigeren. Dus ik parkeer mijn carrièredrift tijdelijk en word huisvader. Het vooruitzicht van dreigen, omkopen en onderhandelen voelt niet perse goed. Daarom heb ik vlak voor onze emigratie nog een tweedaagse workshop gedaan om op een andere manier te communiceren.

Nu vele boeken en studies verder heb ik nieuwe inzichten verkregen over de ontwikkeling van mijn kinderen. Met deze kennis ben ik anders, positiever en constructiever, gaan communiceren. Ik ben er van overtuigd dat mijn leven met Julius en Alexia daardoor nóg leuker en relevanter is geworden.

Waar ik me vroeger onbewust opstelde als een autoritaire baas, ben ik tegenwoordig veel meer een leider voor mijn kinderen. In mijn volgende blog vertel ik over deze transitie van opvoedstijlen. 

No Comments

Leave a Reply

Get Your Friday Note and Start the Weekend with a Fresh Dose of Inspiration

* indicates required

You Might Also Like

Skip to toolbar